Fakty na temat probiotyków

Bakterie takie, jak Lactbacilli, Bifidobacteria i Enterococci korzystnie wpływają na pracę jelit. Te „dobre" bakterie pomagają chronić nas przed infekcjami, wzmacniając barierę ochronną przed zarazkami i wirusami. Pytanie pozostaje więc to samo – jak możemy ograniczyć „złe" bakterie i zwiększyć występowanie „dobrych" baterii w układzie pokarmowym? Odpowiedź może tkwić w probiotykach.

probiotykiProbiotyki, które są „dobrymi" bakteriami, sprawiają, że spożywając produkty zawierające te bakterie wzrasta liczba „dobrych" bakterii w stosunku do tych „złych" w żołądku i jelitach. Do najlepszych naturalnych źródeł probiotyków zaliczają się pokarmy sfermentowane, takiej jak jogurt. Spożywane w postaci suplementów diety lub w naturalnych produktach spożywczych probiotyki wpływają korzystnie na pracę jelit.

Biegunka sprawia, że mikroorganizmy żyjące w jelitach zostają wypłukane z przewodu pokarmowego, a organizm w rezultacie staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje. Uzupełnienie zapasu dobroczynnych bakterii poprzez spożycie zawierających probiotyki suplementów może pomóc nam uchronić się przed nowymi infekcjami.

Przypadki tzw. biegunki podróżniczej, którą wywołują chorobotwórcze bakterie występujące w wodzie pitnej lub niedogotowanym jedzeniu można ograniczyć poprzez profilaktyczne przyjmowanie probiotyków. Aby zredukować szansę wystąpienia biegunki podróżniczej podczas podróży zaleca się spożywanie trzech porcji (250 ml) jogurtu dziennie. 

Lactobacillus F19

  • Lactobacillus F19 jest nowo opracowanym szczepem bakterii, który jest w stanie podołać wyzwaniom, stawianym probitykom
  • F19 to wynik ponad 15 lat prac rozwojowych i badawczych prowadzonych przez ośrodek Arla Foods' Development w Sztokholmie
  • Niestosowane wcześniej próby badawcze i dokumentacja są gwarancją wysokiej jakości i dowodem dużych osiągnięć 

Udowodnione właściwości Lactobacillus F19

  • Zdolność przeżycia w układzie pokarmowym
  • Zdolność kolonizacji i utrzymania się w ludzkich jelitach przez długi czas
  • „Niesamowicie mocny szczep bakterii"; długi okres zdatności do spożycia
  • Bezpieczny i dobrze tolerowany przez osoby w każdym wieku
  • Poprawia smak, konsystencję i teksturę jedzenia
  • W odróżnieniu od wielu probiotyków, nie posiada skutków negatywnych
  • Doskonale nadaje się do produkcji w celach handlowych
  • Posiada patent! (Nr patentu w USA 6,599,504)

Przypuszcza się, że F19 posiada jeszcze kilka właściwości

  • F19 wspomaga odporność
    • poprzez znaczne zwiększenie obecności innych bakterii kwasu mlekowego w układzie pokarmowym;
      Asa Sullivan, et al. 'Influence of Lactobacillus F19 on Intestinal Microflora and Elderly Persons and Impact on Helicobacter pylori Infections', Microbial Ecology in Health and Disease 2002 (Supp 3): 17 – 21;
    • poprzez usuwanie z układu pokarmowego organizmów chorobotwórczych;
      Asa Sullivan, et al. 'Effect of Labtobacillus paracasei on Intestinal Colinisation of Lactobacilli, Bifidobacteria and Clostridium difficile in Elderly Persons'. Anaerobe 2001 (7): 67 – 70.
  • F19 zapobiega zaburzeniom układu pokarmowego podczas kuracji antybiotykowej
    • Asa Sullivan, Lisbeth Barkholt, Carl Erik Nord, 'Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis and Lactobacillus F19 Prevent Antibiotic/associated Ecological Disturbances of Bacterioides fragilis in the Intestine', Journal of Antimicrobial Chemotherapy 2003.

Zalety probiotyku F19

  • Zdolność przeżycia w układzie pokarmowym
  • F19 wyróżnia znakomita przyczepność
  • Odporność na niskie pH
  • Zdolność wzrostu w obecności 0,5% ludzkiej żółci
  • Wytwarza antyoksydanty
  • Produkuje komponenty o działaniu antymikrobowym;
  • Zwiększa wydzielanie kwasów tłuszczowych krótkołańcuchowych (SCFA).
    (Ljung et al. 2002, Fonden et al. 1994, Kruszewsa et al 2002)

ŻYWE KULTURY BAKTERII

Yogen Früz powstaje na bazie jogurtu ze specjalnie kultywowanymi kulturami bakterii, wytwarzanego poprzez zaszczepienie wzbogaconego mleka jednymi z najlepszych dostępnych kultur bakterii jogurtowych, które następnie przechodzi około sześciogodzinny proces inkubacji, w wyniku którego powstaje jogurt zawierający więcej suchej masy mleka, którego ogólny smak jest bardziej jogurtowy.

Yogen Früz mix przed zamrożeniem zawiera ponad 12 milionów bakterii jogurtowych w gramie. Jednak w wyniku procesu mrożenia około 40% bakterii ginie, przez co zawartość bakterii wynosi około 7 milionów na gram. Same tylko te kultury wytwarzają 700-800 milionów bakterii jogurtowych w jednej kostce produktu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com